România
Județul Cluj
Biblioteca municipală Turda


Proiectul Europeana 1914-1918

Europeana 1914-1918

 

 

            Biblioteca Municipală „Teodor Murăşanu”  invită locuitorii municipiului Turda, care au păstrat în familie amintiri din perioada Primului Război Mondial, să participe la Proiectul Europeana 1914-1918.

Europeana este Biblioteca, Arhiva şi Muzeul Digital al Europei.

 În anul 2014 se împlinesc 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial. Pentru marcarea acestui centenar a fost lansat, în Germania, în anul 2011, proiectul unei arhive digitale care adună mărturii din această perioadă, respectiv amintiri şi istorisiri de familie, obiecte, ce implicau atât soldaţii şi familiile lor cât şi civilii.

După ce a parcurs numeroase ţări europene, proiectul Europeana 1914-1918 a ajuns şi în România, oferindu-ne prilejul de a contribui la completarea acestei arhive.  În acest proiect sunt implicate Biblioteca Academiei Române şi Biblioteca Judeţeană « Octavian Goga »împreună cu bibliotecile publice din judeţul Cluj.

Prin urmare, persoanele care doresc să facă cunoscută istoria familiei lor din perioada Primului Război Mondial şi posedă  fotografii, scrisori, cărţi poştale de pe front sau din prizonierat,  jurnale din război, hărţi desenate de mână, sketch-uri, amintiri povestite şi înregistrate audio, brevete militare, obiecte de genul medalii, caschete sau alte obiecte ce pot constitui mărturie, pot veni cu ele la sediul Bibliotecii Municipale « Teodor Murăşanu » pentru a fi scanate sau fotografiate şi încărcate în arhiva digitală Europeana.

Proiectul Europeana doreşte  să păstreze vii amintirile generaţiilor implicate în Primul Război Mondial şi să creeze o punte în timp pentru a-i aduce  pe oameni mai aproape de cei care au fost martori la acele evenimente.

Puteţi vizualiza arhiva la adresa : http://www.europeana1914-1918.eu/ro.