Scrisori imaginare, necenzurate, de pe front
În scopul conștientizării și marcării importanței faptelor istorice care au culminat cu realizarea Marii Uniri, în acest an al sărbătoririi Centenarului acestui eveniment, Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” invită tinerii liceeni să își exprime creativitatea și imaginația realizând scrisori imaginare, necenzurate, expediate de pe frontul Primului Război Mondial. Acestea pot fi consemnări transmise familiilor, prietenilor etc., de pe câmpul de luptă sau din prizonierat, spitale de răniți, care să ilustreze modul cum au rezistat cei plecați la luptă imensei încercări a Primului Război Mondial.
Puține lucruri pot fi mai edificatoare în privința unui război decât rândurile scrise atunci, în plină vâltoare a focului și a nebuniei care a cuprins întregul continent european, despre șuieratul gloanțelor și al obuzelor, despre spaimele, privațiunile din tranșee, izolarea de familie, contactul direct cu moartea și cu suferințele, dorul după cei dragi, speranțele. Scrisorile erau la vremea aceea cenzurate. Nu se putea scrie despre frica de moarte, despre cadavrele care putrezeau pe câmp și mirosul insuportabil, despre dormitul noaptea afară pe pământ, sub cerul liber, despre căldura sau frigul, setea sau foamea pe care o răbdau. Invitația bibliotecii este de a reda atmosfera specifcă, sentimentele, trăirile acelor oameni, fără nicio cenzură.
Pentru mai buna cunoaștere a evenimentelor și a atmosferei epocii, vă recomandăm câteva cărți și filme pe care le puteți împrumuta din colecțiile bibliotecii:
Beletristică: Camil Petrescu-Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război; Liviu Rebreanu-Pădurea spânzuraților; Hortensia Bapadat-Bengescu-Balaurul; Ion Agârbiceanu, Octavian Goga, Eugen Lovinescu, Corneliu Moldovan, Mihail Sadoveanu-Pagini de epopee; Ernest Hemingway-Adio arme; Rainer Maria Rilke-Pe frontul de vest, nimic nou; Michael Morpurgo-Calul de război
Filme: Crăciun fericit; Baronul roșu; Dragoste și război; Ecaterina Teodoroiu
Scrisorile se vor depune la sediul central al bibliotecii, Piața Republicii nr. 52, până în data de 9 noiembrie 2018, iar prezentarea și aprecierea acestora se va realiza în data de 20 noiembrie. Ora și locul vor fi comunicate participanților.
Vă așteptăm cu drag !