România
Județul Cluj
Biblioteca municipală Turda


Serviciul public de acces gratuit la calculatoare cu internet

BIBLIONET-LUMEA ÎN BIBLIOTECA MEA

 

         Biblioteca Municipală”Teodor Murăşanu” oferă publicului  o nouă modalitate de  acces la informaţia dorită, prin punerea la dispoziţia acestuia a  unui Serviciu gratuit de acces la calculatoare cu internet.

Acest serviciu este rezultatul implementării programului The Global Libraries Initiative  finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, reprezentată în România de organizaţia internaţională non-profit IREX, care oferă îndrumare şi programe inovatoare destinate să contribuie la creşterea calităţii în educaţie. Programul se bazează pe ideea că Internetul şi calculatoarele conectează oamenii la informaţii esenţiale care le pot îmbunătăţii nivelul de educaţie şi ocupare profesională şi chiar starea de sănătate.

Prin acest program, sala internet de  la sediul central al instituţiei, Str. Republicii, nr. 52, a primit sub formă de donaţie 10 calculatoare, scanner, imprimantă, căşti şi camere web, videoproiector şi ecran. Deschiderea oficială a servicului va avea loc în 11 noiembrie, la ora 11.

 Accesul utilizatorilor este gratuit, timp de 1 oră, în limitele programului cu publicul, respectiv 730 -19, de luni până vineri. Scanarea, copierea, sau inscripţionarea de documente este gratuită, iar pentru listare (alb-negru) se percepe un tarif de 0,20 bani/pagină.

      Utilizatorii beneficiază de asistenţă gratuită din partea bibliotecarelor pentru utilizarea internetului,  consultare bază de date legislativă Lex Expert, listare, scanare. Accesul gratuit  presupune respectarea unui regulament  de utilizare a serviciului, de care se ia cunoştinţă la înscrierea la bibliotecă.

Se pot organiza chiar cursuri de iniţiere în utilizarea calculatorului, Internetului, poşta electronică, pentru grupuri mici (până 5 la persoane), în special vârstnici.

Elevii au acces în afara programului şcolar, cu excepţia sesiunilor de lucru organizate, pentru copii existând, pe două calculatoare, Programul educaţional INTUITEXT (lecţii interactive de matematică, fizică, geografie, biologie, chimie).